Annons:
Läst 11806 ggr
Johan-
2009-07-02, 16:49

Spelgenrer

Har du också funderat på vad de olika genrerna i spelvärlden betyder? Här kommer en liten förklaring på en del av dem

First person Shooter

First person shooter, ibland förstapersonsskjutare, ofta förkortat fps, är en Tv-spelsgenre där bildskärmen motsvarar spelfigurens synfält, och där skjutvapen spelar en stor roll.                                                                                      När speltypen introducerades under tidigt 1990-tal innebar det så gott som alltid att spelarens vapen och/eller händer var synliga nära skärmens botten, och att en "HUD" ellerHeads Up Display i periferin visar spelarens status (som hälsa, finanser och bepansring).

First Person Shooters är populära som nätverksspel. Exempel på populära förstapersonsskjutare är Call of Duty, Counter-Strike och Halo.

En subkategori till first person shooters, som började träda fram i slutet av 1990-talet, är taktiska first person shooters. Dessa spel innehåller större moment av taktiskt tänkande och strategier än andra spel i genren. Vanligtvis är spelen mer realistiskt inriktade och kräver samarbete med medspelare, både mänskliga över nätverk eller datorkontrollerade.

Exempel på taktiska first person shooters är America's Army, SWAT 4, Rainbow Six, Ghost Recon, Red Orchestra: Ostfront 41-45 och Operation Flashpoint.

Role Play Game (RPG)

Det finns olika typer av rollspel, i enklare som The Legend of Zelda-serien besegrar man sina fiender genom att trycka på en knapp på handkontrollen, medan man i mer avancerade som Final Fantasy slåss med hjälp av olika textkommandon.

Ett RPG tv-spel bygger ofta på en lång handling som ligger till grund för äventyret, men det kan också börja på en ny historia, eller bygga på t.ex. en bok eller film. Man lär ofta känna rollfigurerna väl som man spelar med och man har oftast mycket goda förutsättningar att anpassa deras utrustning efter tycke

Till skillnad från andra genrer så finns det i rollspel ofta en tydlig gräns mellan när man kan ta det lugnt och när det är stor risk för strid. Detta innebär att när man uppehåller sig på vissa platser kan man ta det helt lugnt. Vid platser där strid inte kan förekomma finns det i normala fall andra saker att göra. Till exempel kan man köpa ny utrustning till sin karaktär.

Japanska rollspel skiljer sig ofta från de amerikanska rollspelen i det att de japanska ofta följer den grunduppbyggnad som kommit i och med Dragon Quest och Final Fantasy. De är dessutom ofta simplifierade i det att de inte följer de klassiska Dungeons & Dragons-reglerna.

Strategispel

Strategispel är spel där deltagarna använder sitt strategiska tänkande, precis som i schack och andra brädspel. Man använder sitt logiska tänkande för att avgöra utgången på spelet. Exempel på strategispel är Halo Wars, och Civilisation

Plattformsspel

Plattformspel är en typ av TV-spel där spelaren styr en spelfigur mellan olika plattformar. En av de mest kända karaktärerna är Nintendos Super Mario, som debuterade som är hjälten i spel som Donkey Kong. Bolaget Sega har även skapat några kända karaktärer: Wonder Boy, som var en populär figur i arkadhallarna i den andra halvan av 1980-talet och då uppträdde i titlarna Wonder Boy, Wonder Boy in Monster Land och Wonder Boy III - Monster Lair, samt Sonic the Hedgehog, som uppträtt i en rad olika spel till samtliga av Segas spelkonsoler.

Äventyrsspel

De moderna äventyrsspelen på konsol brukar man säga har sin början i och med The Legend of Zelda från 1986. Zeldas framgång banade vägen för en lång rad av äventyr men ingen större utveckling av genren kom förrän Playstation förde in 3D-grafiken i hemmen på allvar. Spel som Resident Evil och Metal Gear Solid lånade friskt från filmmediet.

Källa: Wikipedia.org
Bild: Public Domain, Pixabay

Annons:
johan-ahlback
2009-08-20, 04:03
#1

för oss som inte vet; vad är Dungeons & Dragons?

Ålder föder inte visdom. Eftertanke gör det.

Värd för Trackmania iFokus och medarbetare på Hemsidor iFokus

MadeByJohan.se

Rasken90
2013-02-01, 02:06
#3

Jag måste ändå påpeka att du inte har med Starcraft 2 under Strategispel, även kallad RTS =Real Time Strategy

Sedan har vi ju MOBA= Multiplayer Online Battle Arena

Spel som ingår i den är Dota,Dota 2,League of Legends,Heroes of Newerth.

Dota 2 och League of Legends är även de största av de spelen som har mest e-sports satsningar!

5vs5 är standard spelsättet, man har 3 olika lanes och varsin jungle.

Standard spelsättet är att på top lane ha en väldigt skadetålig melee som även ger mycket damage, på mid lane så brukar det finnas en Attack Power Carry(AP CARRY) denna focuserar mest på att ge magisk skada, på bot lane är det två en Attack Damage(AD Carry) och en Support. Supportens jobb är att sätta ut wards kring bot lane för att hindra motståndarens jungle att komma in på lane för att ganka. Jungle är alltså den personen som har en karaktär i junglen som dödar creeps i camps och buffar upp sig, det är denna person som även koordinerar attacker ut på lanes för att lanes ska kunna få det lite lättare för tillfället att klara sig.

Syftet för AD/AP Carrys är förstås att med Last hits döda creeps som kommer i vågor på lanen. Helst så många som möjligt då man får pengar för att kunna köpa vapen som gör att karaktären gör mer skada eller tål att ta emot mer skada osv..

Man har varsin bas; en bas består av ett Nexus och 2 stycken Nexus Towers som fokuserar på att döda creeps innan de går på heroes, innan du kan skjuta ner de tornen så måste man döda en inhibitor av 3 inhibitors. För att kunna döda en inhibitor så måste man döda inhibitor tornet.. Innan varje inhibitor finns alltså ett torn som man måste döda innan man kan fortsätta att förstöra basen. Upp till det så har man 3 torn till kartan i varje lane på lagets sida, 3 på andra lagets sida med :-)

Jag kanske är väldigt dålig att förklara för er. Men jag kan ju länka en sida som streamar många av de stora topspelarna inom just League of Legends som jag spelar mest frekvent,

Finns även streams för dota 2 och heroes of newerth, spelen bygger i princip på samma sak :-)

League of Legends streams

http://sv.twitch.tv/directory/game/League%20of%20Legends

Dota 2 streams

http://sv.twitch.tv/directory/game/Dota%202

Heroes of Newerth streams

http://sv.twitch.tv/directory/game/Heroes%20of%20Newerth

Såg att det inte stod med här så jag skrev lite om det iallafall :-) Sent på natten så eventuella stavfel eller felaktig meningsbyggnad skyller jag på att jag borde sova nu :-)

Upp till toppen
Annons: