Recensioner

Recension: Mario Kart 8

2014-06-11 11:46 #0 av: MichaelE

Mario Kart 8 är det första spelet i serien som har släppts i färgsprakande HD och sålde 1,2 miljoner exemplar under lanseringshelgen. Men lever spelet upp till förhoppningarna?

Inledning

Sen det första Mario Kart spelet släpptes till Super Nintendo 1992 så har det hänt en hel del i serien, man kan numera köra i vatten, flyga med glidflygare och nu är kartsen också utrustade med antigravitation som gör att man kan köra uppochned!

Som åttonde spel i serien har man lagt ned mycket arbete för att förbättra ett redan lyckat recept. Bland annat kan man spela 30 olika karaktärer inkluderat din egen Mii.

Dessutom kan man även bygga ihop sin egen kart med allt från motorcykel med monsterhjul till piratskepp med trähjul och naturligtvis så kan även glidaren bytas ut till en mer passande. Alla delar har olika egenskaper och påverkar maxhastigheten, accelerationen, tyngden osv på olika sätt.

Spelkänslan

Spelkänslan är helt otroligt i detta spel och faktumet att man har hela 32 banor att spela (16 nya och 16 gamla) så tar det ett tag att få guldpokal i alla kupperna. Det som skiljer just denna version av Mario Kart gentemot andra är att de datorstyrda har blivit smartare, aggresivare och helt klart mycket svårare att besegra än tidigare. 150 cc kuppen är riktigt besvärlig att klara av, ett skal, en ynkla banan eller en svamp kan avgöra hela loppet. Eftersom det också är tolv stycken som kör på banan samtidigt så får man också räkna med kaos i allra högsta grad!

Livslängd

Till skillnad till många av de äldre generationerna av Mario Kart så finns det otroligt mycket mer att göra i detta spel än att få guldpokal i alla kupperna. Banorna innehåller en massa mynt som man kan samla för att låsa upp nya delar till din kart som kan vara livsavgörande nästa gång du kör ett lopp och det bästa av allt, det går inte att köpa till sig nya delar med riktiga pengar som man ofta kan i många andra spel utan du måste verkligen spela för att få en guldkart!

Att tävla mot klockan är gammalt, men att försöka besegra en av utvecklarnas spöken för att få en ny dekal är något helt nytt. Dessutom kan du ladda upp det eget personbästa på Miiverse samt tävla mot andras spöken och försök besegra dem.

Utöver att samla mynt och dekaler så finns multiplayer-läget som kan köras både offline tillsammans med andra och online med resten av världen. Onlineläget flyter på riktigt bra och man upplever aldrig att andra hoppar fram utan det både ser ut och känns som om du hade spelat själv i kupperna, förutom det faktum att du spelar uppemot elva andra individer från jordens alla hörs som vill skapa sån enorm kaos på banan som det bara går. Omlineläget innehåller också ett rankningssystem som visar hur pass bra du faktiskt är på Mario Kart.

Battle? Nja, detta måste vara spelets största besvikelse. Jag är van med Mario Kart 64s och Double Dashs små banor där allt blev till enorm kaos så fort några gröna skal skickades iväg. Här utspelar battle på de banor man tävlar på och kaoset försvinner likt fåglarna som pickar på banan. Förhoppningsvis får vi önska oss tillbaka de gamla, små och kaotiska banorna som DLC istället.

Grafik och ljud

Grafiken flyter på i HD med 60 bilder/sekund och detaljrikedomen är skyhög. Man ser tydligt hur Marios mustasch fladdrar i vinden, hur Rosalinas hår rör sig och nöjet att se maskrosor släppa iväg sina frön när man kör över dem. De enda som finns att klaga på är att träden är inte animerade samt att spelet faktiskt saknar anti-aliasing, vilket betyder att spelet hade fått mjukare kanter och möjligen dragit upp kvalitén på grafiken. Dock bör man tänka på att spelet innehåller sjukt många polygoner så risken hade då varit att få ta bort en massa detaljer som annars är rent ögongodis.

Med tanke på hur mycket ögongodis det faktiskt finns i detta spel så är det synd att man missar mycket utav det när man driftar genom en skarp kurva i hög fart. Som tur finns det en möjlighet att få sitt lopp uppspelat där man kan spola fram och tillbaka i videon samt att dra ned uppspelningshastigheten till slowmotion, först då kan du njuta av de vackra utsikerna som många av banorna faktiskt har. Utöver det så kan du även ladda upp videon till YouTube (dock i 480p kvalité) som du sedan kan visa upp för alla andra.

Ljudet är också fenomenal och ingen kart låter som en annan. Rösterna är riktigt bra och ljudeffekterna från vapnena är också bra. Musiken är dock speciellt, allt är inspelat av ett liveband och saknar därmed den syntetiska charmen som man hade i Mario Kart 64. Men efter att ha kört banorna några gånger så börjar man lägga märke till musiken mer och mer och dessutom hur samspelt det faktiskt är med banan. Vissa banor har riktigt bra låtar som gör att man vill spela banan om och om igen.

Kontroll

Kontrollerna är riktigt bra, även med Wiimote som ratt. Pro-controller (har ingen) kan jag tänka mig är den bästa kontrollern för detta spel då gamepaden kan kännas lite otymplig och vänster styrspak kan kännas lite off jämfört hur man har handen placerat på motsatta sidan, det händer att jag råkar styra med styrkorset istället för spaken.

Ett minus är att man inte utnyttjar skärmen på gamepaden utom att visa placeringarna under loppets gång samt kartan, man skulle kunna önska sig att de hade gjort något mer.

Summering

Totalt sett är detta ett riktigt bra Mario Kart spel som håller längre än någon av de tidigare spelen i serien. Grafiken är på topp, musiken likaså. Tolv mänskliga spelare på banan i online läge är lika kul som kaosartat! Banorna är riktigt snygga och kreativa.

+ Snygg grafik
+ Bra musik och ljudeffekter
+ Bra onlineläge
+ Snygga och kreativa banor
+ Utmaninganra tar inte slut efter att man har tagit guldpokal i alla kupperna

- Battle-mode är en ren besvikelse
- Saknar animeringar i träden

Betyg: 9/10

Skriven av MichaelE
Bilderna är tagna av mig från spelet

Anmäl
2014-06-11 11:58 #1 av: MichaelE

Om du dessutom köper ditt exemplar innan 31:a juli så har du chansen att få ett spel gratis!

Genom att gå till följande sida och fyller i all information samt PIN-koden från det röda häften så kan du få välja att få något av dessa spel i augusti/september (måste laddas ned innan sista september):

  • Ninendo Land
  • New Super Mario Bros. U
  • Pikmin 3
  • Game & Wario
  • The Legend of Zelda: The Wind Waker HD
  • Sonic Lost World
  • Wii Party U
  • The Wonderful 101
  • Monster Hunter 3 Ultimate
  • Mario & Sonic at the Sochi 2014 Olympic Winter Games
Anmäl
2014-06-11 13:49 #2 av: felle-j

Tack för en bra recension! Hade jag haft ett Wii U så hade jag definitivt skaffat Mario Kart 8. Skrattar

Anmäl
2014-06-12 00:59 #3 av: Ladydragon

Själv använder jag alltid Wiikontroll och nunchuk när jag spelar Mario cart och det funkar mycket bättre nu i Mario cart 8 

#1 nja om du aktiverar koden innan 31 juli så ska man väl vara garanterad för att få 1 spel det man valde....så fattade jag det som i alla fall Funderar

Anmäl
2014-06-12 06:37 #4 av: Emo

Intressant och välskriven recension.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2014-06-12 09:24 #5 av: MichaelE

#3 Ah, missade att jag skrev chansen. Självklart kommer du få ett spel. Jag valde Pikmin 3 Skrattar


#2 #4 Tackar

Anmäl
2014-06-12 10:01 #6 av: MichaelE

Ytterligare en bild samt en ny video som jag har lagt upp Skrattar

Anmäl