Övrigt

Licensspel

2009-04-17 00:19 #0 av: Ixion

De är älskade och de är hatade. Men vad menas egentligen med ett licensspel? Och vad är det som gör dem så speciella? Vi dyker ner i licensspelens värld och tar reda på svaren.

Jag tror nog att de flesta av oss här inne har testat minst ett licensspel i våra dagar.

Men vad är då ett licensspel?

Ett lisensspel är ett spel där Tv-spelsutvecklarna köper upp eller får rättigheter till att göra ett spel baserat på exempelvis en film, actionfigur eller liknande. Ofta när det nalkas en storfilm så brukar filmskaparna låta ett företag utveckla ett spel baserat på filmen, för att ytterligare marknadsföra sig och synas mer i media mm.

Några licensspel som fått bra kritik är blandannat, James Bond: Golden Eye (N64), King Kong (Multi), The Chronicles of Riddick (Xbox) Lego Batman(multi) och några fler.

Något som dock brukar känneteckna licensspel är bristen på tid att verkligen göra spelet så bra som det borde vara. När andra spel ska släppas brukar de inte ha någon riktigt releasedatum förrän spelet bröjar bli färdigt. Då licensspel ofta ska finnas på marknaden samtidigt eller strax efter att filmen haft premiär, gör att det ofta förekommer lite missar här och var då det ofta stressas fram med blandannat påtryckningar från filmbolagen.

Detta gör att vi som spelar spelet kan bli väldigt irriterade då det inte lever upp till de förväntningar som man hade, kanske är grafiken dassig, kontrollen oprecis, AI:n urusel...och allt annat hemsk som kan finnas i framstressade speltitlar.

Men ibland låter vi dessa missar slippa förbi då vi får ta del av ett spel med våran eller våra favorithjältar i och se miljöer som man så glatt känner igen sig i, och bara glädja sig åt att kanske rädda Gotham City eller banka dinosaurier till köttfärs iklädd rollen som en jättegorilla eller smyga runt som vår favoritagent 007.

De är hatade av många, man kanske älskade av fler? licensspelen bara sköljer över oss och det är vår uppgift att själva ta reda på vad som är bra eller inte. Men en sak är säker, vi har inte sett slutet på långa vägar....

Anmäl
2009-04-17 15:14 #1 av: Johan-

Riktigt trevlig artikel! =)

Anmäl
2009-04-22 20:19 #2 av: Ixion

Tackar tackar =) Ska se om man kan kolla upp lite kommande titlar på licensfronten ^^

Eller kanske någon annan som vet om några smarriga spel är på väg?

Anmäl
2009-08-18 11:37 #3 av: [YlvaP]

Mycket bra artikel. Skrattande

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.