Barn och Barnspel

Tjejer på väg upp i tv-spelandet

2009-07-07 15:19 #0 av: [YlvaP]

Intresset för tv-spel har ökat bland tjejer och kvinnor. Tjejer får plats i hemmen även för tv-spelandet och kan i vissa fall vara så att det är tjejen som spelar mer än killarna.

Fler och fler tjejer spelar nu för tiden och jag är en utav dom och likaså mina döttrar. Det kan både vara roligt och ibland väldigt jobbigt då det är många tjejer som drabbas av snuskgubbar och mobbning. Det jag hört av andra tjejer som spelar online så brukar det vara sexuella närmanden eller rent utav elaka kommenterar i ens inkorg och anmälningar så att dom blir avstängda. Inte dom som mobbar utan tjejerna.

 

pswii60.jpgAtt ge kritik är på både gott och ont. Att anmäla till tex Microsoft, Sony eller Nintendo gör oftast inte så mycket nytta. Xbox Support hänvisade mig till feedbacken från själva konsolen. Berättade då för honom att det faktiskt finns personer som missbrukar denna och ge väldigt dålig kritik så att det till slut blir så att tjejerna blir tillfälligt avstängda. Det är väldigt tragiskt och drabbas inte enbart för tjejer utan killarna blir även drabbade. Sony har ett jättebra system på deras hemsida där du får skriva in varför den andra personen har gjort fel jämfört med Xbox lilla knappsystem på boxen.

 

Men åter till spelande. Jag som tjej får massor med nya vänner när jag spelar online. Det är inte så vanligt att kvinnor på 31 år spelar och definitivt inte 18+ spel så som Gears of War och GTA. Onlinespel där man är två olika lag så hör man inte vad dom säger brukar bli riktigt arga när dom hör min röst efter matcher. Vissar blir överraskade medan grabbar i 12-14 års åldern blir jättesura då dom blivit besegrad av en tjej. Dennes kompisar brukar då skatta åt honom ( det brukar mest vara killar).Ett med spelet.

 

Tjejers ökande av tv-spel har idag accepteras av tv-spelsfolket och i många parförhållanden så spelar även tjejen sent på kvällarna där killarna var majoritet och är fortfarande.Tjejerna kan även prata öppet om sitt spelande och liksom jag själv äger en hel del tröjor och andra associarer med olika spel och spelföretag. Jag har alltid varit öppen med mitt spelande och många av mina barns kompisar tycker att jag är en häftig morsa som spelar.

 

Jenni min mellersta tjej spelar på PS3an.

Mina döttrar får spela de flesta spelen och sitter gärna med och tittar när vi vuxna spelar. Det tycker jag är bra då ger insikt i spelens värld samtidigt som man berättar att det som finns i spelen stannar i spelen. Allt är bara ritat och datoriserat så att det skall se bra ut. Mina äldsta tjejer har dessuom en egen xbox 360 i sitt rum.

 

Låt inte barnen bli hämade i deras utveckling och det ger faktiskt mycket än vad den stjälper. Barnen lär sig engelska ord och taktik. Motoriken blir bättre och finjusterad om dom får börja när dom är intresserade. Jag hoppas och tror att äldsta tjejen skall bli så duktig att hon kan slåss om dom bästa för redan som 2,5 åring fick hon börja spela och inom några månader hade hon bemästrat kontrollen så pass mycket att hon kunde både styra och gasa samtidigt. Ett racingspel var det första spelen som hon kunde spela. Ganska simpelt för hennes ålder. Nu 5 år senare så klarar hon av att spela spel som egentligen är tänkt från 11 år bara man visar vad som skall göras och översätter engelskan. Även Guitar Hero klarar hon av med att hålla reda på färgerna på knappar och trycka ner strumbaren samtidigt. Detta gäller inte bara tjejer utan killarna har nytta av denna typ av utveckling.

 

Nintendo WiiHar ni tillgång till en Wii så rör sig barnen mera och blir inte stillasittandes. Men som det gäller med allt så skall det spelas med måtta.

 

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2009-07-07 20:30 #1 av: Rosa-Kiwi

Bra artikel =)

Jag är en tjej på 22 år och har alltid brunnit för tv-spel, men man har fått en del gliringar av sina väner tråkigt nog.

Anmäl
2009-07-07 20:52 #2 av: BrightGloria

Jag är 17år och älskar tv-spel, det har jag gjort sedan mina storebröder fick sitt Nintendo 64 då det var nytt.

Anmäl
2009-07-07 20:55 #3 av: Tussebus

Jag gillar också tv-spel men tycker att det finns på tok för få som tilltalar mig: de flest atycks va gjorda för killar eller barn känns det som Oskyldig

Anmäl
2009-07-07 21:00 #4 av: Fnuha

kan inte ens minnas när ja börja spela :P min pappa älskade tv spel så har nog fått intresset av honom :) tv spel har alltid vart en stor del av mitt liv :)

Anmäl
2009-07-08 10:00 #5 av: Johan-

Riktigt trevlig artikel! Bra jobbat!

Anmäl
2009-07-08 13:56 #6 av: [YlvaP]

Tack. Själv började jag med en Commansore 64. Haha nu känner jag mig jättegammal.

Tussebus: Ja det håller jag med men för mig spelar det ingen roll eftersom jag gillar dom som finns.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2009-07-11 05:31 #7 av: [LiisaDagger]

Jag tror på dig när du skriver att många tjejer får skit när de spelar online just för att de är tjejer. Jag har aldrig upplevt det dock. jag upplever att om man hamnar med ett gäng med gillar över 25 så brukar det gå väldigt bra (beror lite på vart de kommer ifrån också).  Hamnar man med ett tråkigt gäng är det ju lätt att byta också, man behöver ju inte stanna om man får skit. Men killarna kommer att få acceptera att fler och fler tjejer spelar med tiden.

Anmäl
2009-07-11 08:20 #8 av: junilla

Jag har spelat så länge jag kan minnas =)

commodore 64, nintendo 8bit, super nintendo m.m.

Jag som sitter och spelar medans gubben min tycker att det är mindre kul ;)

Anmäl
2009-07-11 13:07 #9 av: BrightGloria

Att man får skit för att man är tjej och spelar det tycker jag är tvärtom. Spelar jag med killar så brukar de bli glada liksom. De tycker att det är kul med fler tjejer som spelar.
Däremot om man vinner över dem, det är ju en annan sak. :P

Anmäl
2009-07-11 20:58 #10 av: angeldoll

Jag har spelat sedan jag var liten, men det är inte nu förens jag har blivit äldre som jag verkligen har fastnat :p Nu kan jag inte sluta :p jag spelar mer än vad min sambo gör XD

Anmäl
2009-07-11 21:03 #11 av: [YlvaP]

BrightGloria: Det har inte hänt mig ännu för dom jag spelat med var äldre, medel runt 28 år. De få gånger som det har gnällts för at jag varit tjej är såna 10-12 åringar som inte ens kommit upp i målbrottet. Hur och varför dom spelar 18+ spel fattar jag inte.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2009-07-11 22:26 #12 av: BrightGloria

#11 Jaha. :) Ja, det är ju en annan sak. :P

Anmäl
2009-07-11 22:27 #13 av: Johan-

Håller med dig där #11

Anmäl
2009-08-05 01:21 #14 av: Solianna

Jag har alltid gillat TV-spel, eller det beror på vad för slags spel. Jag var den som alltid satt med och tittade såfort någon satte på en konsol, och jag fastnade där. Jag var den som desperat försökte hjälpa med det lilla jag kunde.

Nu, jao... Nu är allt värre. Jag spelar ju självklart nuförtiden, och jag försöker fortfarande hjälpa. Men när det kommer till spel jag kan utan och innan tycker nog mina föräldrar att de aldrig köpte det där Wii:t eller DS:et.

Man kan inte kalla mig gamer precis, inte om man räknar med vad jag tycker gamer står för.

Anmäl
2009-08-10 12:22 #15 av: Puhlo

Sambon gillar också tvspel, men det är klart jag som spelar mest här hemma.

Han började med Nintendo och sånt, jag började med Commodore 128.

 

Anmäl
2010-12-21 13:32 #16 av: [Shaiya]

Själv är jag mer för datorspel typ mmorpg men jag är tjej och har alltid vart bättre än alla mina 3 äldre bröder på både dator- och TVspel nu är det min sambo som får lida av att bli slagen av en tjej i spelvärlden. ;)

Anmäl
2010-12-22 18:14 #17 av: Dodat

Konstigt :O

 

När jag hade läst detta och tänkt lite på TV-spel, så sa jag högt "Jag ska ha ett ps3!"

 

Över till Blocket ;)

Anmäl
2010-12-22 21:18 #18 av: piotrr

Givetvis finns det 31-åriga tjejer som spelar actionspel, men det beror förståss på att de också började när de var 10, 15 eller 20, precis som killarna.

Det är ju inte så att det är någon slags ökning av 30-åringar som spelar TV-spel idag; det är SAMMA personer som för 10 år sedan var 20 år och spelade TV-spel. :)

Anmäl
2010-12-30 23:40 #19 av: Grimmis

Jag har lirat sedan "packman" typ och när var detta? Då kan ni ju tänka er hur gammal jag är *s*

AND I´M A GIRL, TIHI Cool

1980 lanserades pacman, men det skulle ta några år till innan jag upptäckte den. Efter detta lirade jag 8-bitars Nintendeo, ni vet Super Mario, Zelda. Sedan kom 16-bitars och sedan kom 32-bitars osv. osv.

I början på 90-talet (-93 tror jag. Doom, Blood, Quake, Unreal, Wolfenstein) blev jag helt hooked på PC-lir och sedan dess har det nästan bara varit pc. Givetvis har jag spelat på konsoler också, men alltid återvänt till datorn eftersom mus och tangentbord är det bästa sättet för mig att spela på. Joy sticks och joy pads förstör liksom rörligheten på något sätt tycker jag. Det blir liksom inte samma känsla.

Måste säga att killarna fick däng lite då och då *fniss*, men jag har aldrig upplevt att jag fått skit för att jag varit tjej och spelat, snarare tvärtom. De har tyckt att det varit skitkul att jag också varit intresserad. Vi spelade CS ganska mycket en period och inte en enda gång sa någon något dumt. Jag kunde spela mot någon online och efteråt sa vi att det var en tjej han lirat mot och han tog det på ett bra sätt. Han var mer imponerad än sur och ville lira mer med mig Flört

Ajaa, jag kan fortätta i all evighet tror jag så jag slutar här. Roligt att det är fler och fler tjejer som spelar!

You Go Girls!

 

Anmäl
2011-01-02 12:32 #20 av: Forest

Trevlig läsning du bjöd på :)

Har en tjkej som gärna spelar söta barnspel men hon spelar gärna blodiga spel med. Här har vi dok en viss atittyd man ska följa bli på för dåligt humör eller inte sköter sig spelar man inte. Här sitter man bara viss tid eftersom jag anser barn ska ut o leka spela visst kvällstid. Lika så ingen tv-tittande.

Är själv aktiv uteperson så jag har alltid vart med barnen ut. Är det regn då får man titta på tv lr spela. samt om man är sjuk.

19, nja, spelar man cs får man en massa skit många gg och man är inte tjej enligt många utan en fuskande snorunge tror dom. Killar har svårt att bli dödad av tjejer. Jag har spelat många år och vart uppe i bra klaner, än i dag får man skit pga könet. Obestämd

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2012-02-17 11:11 #21 av: [pandes]

När jag var i femårsåldern visade min morbror mig GTA, sedan satt jag och tittade när han spelade skjutspel, sedan när min pappa satt vid datorn där hemma. "Titta inte på sånt, det är för vuxna" sa mamma, men jag satt allt kvar. Nu lite senare har jag spelat GTA i ungefär et år. Cod har jag också kört lite his min mosters man och har nu börjat köra det hemma, när jag fått ny dator ska jag köpa bf3. Har alltid gilalt skjutspel, det är så mycket roligare än My Little Pony, som tjejer förväntas gilla.

Anmäl
2012-02-17 12:23 #22 av: Mizzon

Jag är 24 snart!

Har alltid älskat tv-spel, Men har sista åren gått över till data-spel. Tillbringar ofantligt många timmar framför datorn. Och jag älskar det <3

Det som är ett stort minus är ju alla dessa kåta gamerkillar, får ca 30 freindrequst varje vecka från killar som är ute efter att ragga, Men det är tur att jag har en stor clan bakom mig som är ganska duktiga på att jaga bort dessa ^^

Anmäl
2012-02-17 20:42 #23 av: Johan-

Haha det kan jag mycket väl tänka mig Mizzon, men det är väldigt kul att även du har fastnat för denna underbara "hobby" =)

Anmäl
2012-02-26 00:11 #24 av: Mizzon

#23 Haha ja, ibland är det lite roande, man får sig en liten egoboost. Men oftast är det fruktansvärt irriterande, iom att jag har en skara som jag spelar med. Så det är ju lite drygt att det kommer så många request och frågor om man ska vara med och spela. Men jag håller mig till mina irl vänne och clanen iom att jag spelar rätt seriöst. Men ibland så händer det att man kan köra några game med randoms.

Det borde verkligen börja fler tjejer att spela, istället för att sitta och gnälla på sina pojkvänner att dom spelar för mycket ^^

Anmäl
2012-03-05 00:26 #25 av: [Rhodugune]

Spel är definitivt en av mina största tidsfördriv och har varit det i många år. :)

Ända sen jag på allvar föll ned i rpgträsket i och med att Baldur's Gate lanserades. :D

Jag och pojkvännen fyller 34 år i år och vi spelar en del hel, också ihop, särskillt sen TOR kom ut, Star Wars nördar som vi är båda två. hehe

Annars är singleplayer rpg's min grej, förutom en del strategi.
På senare år har det blivit mest pc-spel, har inte haft råd att både investera i de tre konsolerna och en hyfsad speldator.
Innan spelade jag väldigt mycket rpg's på min PSone, innan den gav upp, det är ljud på den, men ingen bild... :(

Jag ska skaffa en chippad PSTwo, för alla spel jag har är USA-import, som ni kanske minns lanserades de så mycket tidigare på USA marknaden på den tiden, så därför blev det så.

Som det är nu sitter jag och längtar efter Mass Effect 3, ska spela igenom ettan och tvåan nu idagarna innan spelet släpps den 8:e mars.
Bioware är bäst!

Just det här med att vara tjej o gilla spel, har jag inte mött så många negativa reaktioner på genom åren.
Sen har jag i och för sig inte spelat så mycket online, är med i ett trevligt guild på TOR, det är mest vänner och vänners vänner som är med i det och så att jag är tjej och inte de, är inget jag märker av och tyvärr är jag enda tjejen än så länge...


Att träffa nya männsikor och komma in på att jag gillar spel, får jag inga större reaktioner på, varken från från spelande killar eller tjejer.
Med däremot de tjejer som inte spelar, kan häva en del rätt knasiga grejer, som att spela är väl inget man kan tycka är roligt som vuxen, med ett underförstått, för du är ju tjej?!

Det är som att just de tjejerna har en bild av att man inte kan vara mogen och vuxen och samtidigt gilla spel, att vara kille och gilla spel är väl ingen ögonbrynshöjare, att det ska vara så stor skillnad bara för att man är tjej?
Det är väl deras brist på erfarenhet från spel som gör att de i deras värld inte greppar vad som gör att man gillar spel, oavsätt kön och ålder.

Vad de har missat, eller hur?! :D

Det är så tråkigt tycker jag, att det är mer accepterat för killar att gilla spel som vuxen, vilka tråkiga regler har inte vårt samhälle ritat upp för vad man bör gilla som tjej eller som vuxen för den delen.

Delar med mig av en bild från vårt mulitmediarum, som vi skämtsamt kallar vårt vardagsrum, varför ha datorerna inklämda i ett litet kontor/datorrum. :)
De är en stor del i vårt sätt att umgås, därför står de där tillsammans med tv:n, våra filmer, spel o böcker.
Mys i kubik med ett datorbord för två, true löve! ;)

 

Anmäl
2012-03-13 21:02 #26 av: darkness

Fyller 20år o brinner för tv-spel :) hemma har jag ett ps2 vilket jag inte spelar på längre dock efter att killen min skaffa ps3 ^^ så nu nördar jag assassins creed, fallout m.m. Skrattande

Anmäl
2012-03-15 15:28 #27 av: julialundbeck

Jag är 17 och har spelat sen man spelade playstation 1 :) Fast nu spelar jag 360, mina favoritspel är Skyrim & Batman Arkham City :D

Anmäl
2012-03-30 14:28 #28 av: Zandrama

Fyller 27 i november och har varit helt såld på Tv-spel sedan 8-bitars Nintendo och Commadore 64 tiden ^^

//Belinda aka Zandrama
Ferret addicted ;)

Anmäl
2013-01-17 12:58 #29 av: lowebo

Ville bara tipsa om mitt favorit spel till Playstation 3 just nu. Puzzle Fight. Ett spel för alla åldrar och alla tillfällen.

Riktigt beroendeframkallande.

Är som tetris fast man battlar mot varandra. Det gäller att lägga så att ens klossar försvinner och hamnar då på motståndarens skärm.

(Är dessutom väldigt prisvärt. Under hundralappen om jag inte minns fel.)

Anmäl
2013-01-17 13:22 #30 av: [Zorita]

Jag är tjej och jobbar nu delvis med dataspel, MMOs. Gör filmer till YouTube och recensioner och så. Jag tror nog jag har gillat spel ända sen mamma och pappa köpte hem en SuperNintendo en jul. Sen blev det dataspel och nu tillslut MMOs. Nu ska jag precis börja med SWTOR så får vi se hur det går Flört

Anmäl
2013-01-17 13:29 #31 av: lowebo

Jag hoppas att mitt inlägg inte anses som en reklam. Var mitt personliga tips inget mer. Tycker det är kul att promota spel man gillar bara. Och få andra att upptäcka sånt man gillar.

Anmäl
2013-01-17 14:08 #32 av: [Rhodugune]

#29 Bra tips, önskar bara att jag hade en Ps3... ska kolla om det finns till pc också. :)

Anmäl
2013-01-17 16:00 #33 av: [Zorita]

#29 oooh det låter precis som tetris attack till SuperNintendo? Jag älskar det spelet, men som sagt är det väldigt beroendeframkallande! Tur kanske att jag varken har SuperNintendo eller PS3 haha.

Anmäl
2013-06-04 22:09 #34 av: Magrat

Anita Sarkeesian slog huvudet på spiken när det kom till att uppmärksamma problem i jämställdhet när man spelar. Jag önskar att hennes filmer skulle kunna användas som hjälp i undervisning av netikett så småningom, men det är nog tveksamt.

Annars tycker jag att det här är något föräldrar och barn borde se ihop, och kunna diskutera kring, speciellt där i 12-16 års ålder.

Själv blev jag smått bortskrämd fån spel, jag lyckades till slut finns L4D2 och Fall out-serien .

//  Leona

Anmäl
2013-07-02 20:25 #35 av: Biadora

Jag är 23 ;) (ok, fel sida 30 då) och jag har "alltid" spelat spel. Från mina (mest misslyckade) försöka att komma på brors C64 tills nu. Är nog inget vidare på datorer, men spel är mitt huvudintresse.

Min bästa tjejkompis är en gamer också och jag "träffade" många tjejer i Wow då jag spelade det som verkar vara runt min ålder också.

Men, eftersom jag spelar rätt mycket onlinespel, har jag helt definitivt råkat ut för sexuellt trakasserier. -Det mest tragiska är att en hel del av dom här har varit från främlingar som inte har kunnat veta om jag som spelar är tjej eller kille. :/
Dom flesta äldre killar, och många yngre också, tycker det är skoj med tjejer som spelar. Tycker de som är värst med att ge en skit, är dom runt 12-17årsåldern. Men har stött på äldre killar också, som tycker att bara för att min karaktär ser 'slutty' ut -något jag inte kan ändra eftersom det är så spelgubbarna är designade, är det fritt fram att begära sexuella tjänster bara för att jag är tjej. :(


Jag tycker det är synd att det verkar vara så svårt för tjejer att få jobb inom tv- o dataspels-branschen. Lite nu o då hittar jag artiklar där tjejer som utbildat sig till speldesigners osv beskriver hur dåligt dom behandlas.. inte får löneförhöjning fast killen på skrivbordet bredvid får det osv. Så det är synd att "tjejer kan inte spela" epitetet ligger kvar. Och gör det svårare för tjejer att få komma fram och hjälpa till att skapa roliga spel.

Anmäl
2013-07-03 11:44 #36 av: Xristina

Jag spelar WoW, och något jag ofta lägger märke till när jag spelar med andra tjejer, är att de ofta gör till sig väldigt mycket för att få uppmärksamhet. Blir så trött på att de ofta ska poängtera att de är tjejer, ofta för att de vill ha något.

Självklart är det inte alla som är så, men dem som inte är det behöver ju för det mesta inte säga att de är tjejer, så då kan man inte veta. Tycker därför det mest är de jobbiga exemplaren som märks :/

Anmäl
2013-07-03 13:05 #37 av: Nerdysiamese

#36 problemet är att alla tjejer blir stämplade för några få tjejers handlingar.

Jag har totalförbjudit mina vänner från att avslöja mitt kön när vi spelar och jag vägrar andvända voice-chat för det finns i min erfarenhet inget positivt som kommer utav det.
här är några anledningar varför:

1) Trakasserier, både vidriga kommenterer och frierier, jag hataer det och i nästan alla fall där mitt kön har blivit "out:at" så har det hänt

2) Antaganden, antagandet att jag är dålig, antagantet att jag är någon i gruppens flickvän som är på "besök" i spelandets värld, antagandet att jag behöver någon annans guld, loot, eller daltande hjälp.

3) Du kan aldrig vinna, mina lyckanden är resultatet av tur eller så har jag blivit "carriad" av någon annan, och alla mina misslyckanden får inta vara endast mina utan tilldelas mitt kön.

4)"Inga Tjejer i Kojjan", det har hänt mig och flera vänninor till mig att man blivit utkastad från ett game eller en guild för att det visar sig att man egentligen är en tjej.

Allt ihop är sjukt töttsamt, och rent av vidrigt beteende, men tanke var att jag skulle spela för att ha kul.
Visst det är ganska förolämpande att antas vara en kille hela tiden (för det är nästan uteslutande grundantagandet för alla som spelar online..) jag gillar att vara en kvinna, det är min köns-identitet, men det är inte en strid jag har lust att ta under den korta lilla tid jag har att ha roligt på med mina vänner.

Anmäl
2013-07-03 15:04 #38 av: Emo

#37 Hemskt att läsa. Inte kunde jag tro att utvecklingen gått så på tok. Det förvånar mig så att läsa detta. Jag tror dig! Att sådant händer nu på 2000-talet är skrämmande. Varför? Kan någon komma med en trolig förklaring? Eftersom jag föredrar att sitta ensam med mina spel eller spela tillsammans med någon nära släkting hemma har jag ingen erfarenhet av tråkiga mansfigurer i spelvärlden (som spelare).

När jag började med Internet kunde man prenumerera på diskussionsgrupper och naturligtvis höll jag då koll på spelvärlden. Inte ens då upplevde jag något sådant. Alla var snälla och hjälpsamma.

På de forum med anknytning till dataspelsvärlden där jag är aktiv har jag inte heller upplevt någon könsdiskriminering och som väl är inte heller någon åldersdiskriminering. (Loading.se och Pixelgasm-forum.com)

Det värsta i din text är ju att det är det uppväxande (manliga) släktet, som uppför sig värst. Vem eller vilka ansvarar för att de inte lär sig att veta hut nuförtiden?

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2013-07-03 20:23 #39 av: Gurky

Enligt min erfarenhet är det tyvärr oftast tjejerna som utger sig för att vara tjejer och verkligen flaggar det som är "oseriösa" spelare, vilket bidrar till en negativ bild av kvinnliga gamers. Men det är så klart killarnas fel också, om dom inte hade sett ner på sina kvinnliga medspelare hade nog det här inte varit ett lika stort problem. 

Personligen tror jag inte att det kommer bli bättre i framtiden såvida inte vårat samhälle genomgår en drastisk förändring. Spelvärlden är trots allt en reflektion av den verkliga i viss mån.

Anmäl
2013-07-03 20:55 #40 av: Nerdysiamese

#39 jo jag har stött på några sådana tjejer också, men det finns två sidor av det myntet, klart som korvspad en tjej med dåligt självförtroende flaggar med att hon är tjej när det finns så många killar som beteer sig som att man vore det sexigaste som gått på denna jord för att man är tjej och spelar.

Jag personligen finner beteendet förolämpande, men en person med dåligt självförtroende kan få enormt mycket bekräftelse genom att flagga med att man är tjej i spel, men seriöst så måste dessa killar sluta tro 1) bara för att en tjej spelar spel så betyder det inte att hon per definition gillar samma spel som dig, och 2) tjejer som spelar spel är inte en legendarisk skatt som det viskas tyst om som bara några få har haft turen att skåda.

Sedan är dom tjejerna i minoritet, och oftast handlar det om unga osäkra tonårstjejer som behöver lite bekräftelse, det är som att jag skulle dömma alla killar som gillar spel efter den uppkäftiga 13-åriga killen som spelar CoD på Xbox-live (inget illa ment ot 13 åriga killar som gillar CoD, talar bara om generella grundstereotypen)


Anmäl
2013-07-03 21:11 #41 av: Magrat

#39

Det där uttalandet stämmer inte riktigt överens med vare sig min, eller de kvinnliga gamers jag känner upplevelse och faktiska bemötande. Snarare är det som så att man inte talar om sit kön överhuvudtaget eftersom man vet konsekvenserna av vad som händer om man skulle göra det och att det i mångt och mycket oftast är en irrelevant sak.
Ett problem som uppstår är däremot att kvinnor blir ett slags skymfande; "Du spelar ju som en tjej", "En tjej skulle ju kunna spela bättre än dig" osv. Problemet som uppstår är då att upplevelsen för många blir att tjejer faktiskt inte spelar, trots att det finns en hel del kvinnliga gamers.
Jag är gift med en manlig gamer som började spela på en c64, alltså är han rätt gammal i gamet jämfört med sin 20-åriga hustru, som gärna spelar både själv och i grupp med andra. Han har som klanledare mötts av protester då han satt upp regler om att nedlåtande kommentarer om könstillhörighet och rasistiska uttryck är absolut förbjudet och resulterar i att man blir kickad ur klanen. Det är ju väldigt rimliga regler, men trots det så finns det en hel del som blivit kickade till följd av att dem inte klarat av att följa dessa simpla regler.

Att vara kvinna blir alltså lite sämre, oavsett om den som säger det är medveten om huruvida den man klagar på är kvinna eller man. Problemet sitter alltså djupare än att man som kvinna skulle flagga med sin könstillhörighet. Sedan är det i sig inte heller ett tänk som är okej, jag ska kunna flagga med att jag är kvinna hur mycket jag än vill och ska för den sakens skull inte behöva bemötas av att jag förtjänar att våldtas, att jag inte får nog med k*k, att jag hör hemma i köket osv. Det finns en hel del som spelar som inte ens vågar nämna att de är kvinnor eftersom man vet vilket bemötande det kan resultera i. Felet ligger i den mentalitet som finns kring kvinnor i spelvärlden och attityden gentemot dessa.

//  Leona

Anmäl
2013-07-03 21:28 #42 av: Gurky

#40 Det är oftast så det funkar, dom som gör mest väsen av sig skapar en generalisering (för hur ska man höra dom som inte hörs?). Att bli särbehandlad pga en sån sak som kön är enligt min åsikt extremt efterblivet och nedvärderande gentemot tjejer (oftast). Som sagt, det är en reflektion av samhället. Jag känner iaf inte till något samhälle där kvinnor och män har lika värde. Det bästa man kan göra är att försöka bryta denna bild av varandra, gäller både killar och tjejer. Nu ska man inte blanda ihop det här med att vi faktiskt har olika förutsättningar, men i min värld är prestation > kön.

Anmäl
2013-07-04 10:57 #43 av: Zolah

Är det bara jag som knappt blivit förolämpad genom mina år av spel? dom gångerna jag blivit det så har folk inte direkt vetat av mitt kön eller... detta kommer låta skumt, men förolämpat mig på ett köns neutralt sätt? xD

Anmäl
2013-07-04 15:54 #44 av: Magrat

#43 Det har hänt sällan, men å andra sidan håller jag mig helst till Singleplayer spel.
World of Tanks däremot.. Där spelade det ingen roll vare sig någon visste om kön eller inte. Då var det rent generella skällsord som var kvinnligt förknippade.

//  Leona

Anmäl
2013-07-04 16:45 #45 av: Nerdysiamese

En sak som gör att jag tvekar på att det kommer bli bättre innom någon snar framtid är att jag ser hur föräldrar är mot sina barn just när det kommer till spel.

Jag jobbar i spelbutik och föräldrar har en bestämd bild om vad tjejer och killar ska spela, om dom får spela över huvudtaget.

Jag har haft flera unga flickor som sprungit in i butiken med lyckan lysandes i deras ansikten bara för att sedan se deras lycka krossas av föräldrar som nekar dom spel för dom ska ha hårband och smycken istället.

Jag har haft föräldrar i butiken som är mer benägna att köpa GTA IV till sina 5 åriga söner än Kirby för att kirby är rosa.

Alla gånger som föräldrar kommer in och letar efter tjejspel och vill bara kolla på just dance eller djurspel, även fast dottern ifråga aldrig spelat spel och kan därför inte ha mycket förbestämda idéer om vad för spel hon gillar.

Allra värst tror jag var en mamma som inte ville köpa skylanders till sin dotter och vänder sig till oss i kassan och frågar på fullaste allvar "kan tjejer verkligen spela det här?".

Om inte föräldrarna kan värdera tjejers plats innom spel, varför skulle dera barn göra det?

Anmäl
2013-07-04 17:23 #46 av: Emo

#45 Så bra skrivet. Så är det.
Jag har en leksaksaffär och hade en porslinsservis till ett fantastiskt lågt pris. Min yngste sonson var 2 år och älskade sin servis.
När jag rekommenderde den till vuxna, som skulle köpa present till en liten pojke och då föreslog detta fynd, fick jag ofta till svar att presenten skulle vara till en kille. Mitt svar var då: "Oj då, jag tänkte inte på att män och pojkar inte dricker kaffe." Ni kan själva föreställa er den presumptiva kundens reaktion. Gapskrattar

Så kan man göra om man själv äger sin affär och säger vad man vill.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2013-07-05 06:24 #47 av: Gurky

#45 Jo men så är det i dom flesta fallen, vuxna är barns stoppklossar när det gäller utveckling tyvär(vilket kan appliceras på flera områden).

Anmäl
2013-07-15 09:45 #48 av: Biadora

#36 #37 #39 + ngra till..

Jo det där med Golddiggers gillar jag inte. Fast jag undrar hur många av de där "omg! jag är tjej ge mig allt ditt guld!!" som verkligen är tjejer, och hur många som är trollande killar som tycker att det är skoj att bete sig så. Svårt att veta för de "lyckosamma" sådana (dvs sådana som fått saker) jag har sett har ofta inte varit långlivade i gillena.

((Kan tillägga att jag har sett ett par exempel av yngre killar som inte har varit bättre. Utan bett/tiggt konstant om grejer och förväntat sig att man ska släpp allt för att hjälpa dom.. så det är inte "bara" tjejer som beter sig så här.))


Tyvärr har det resulterat i att jag har lite fobi för att tala om att jag är tjej just För Att jag är rädd att jag automatiskt ska stämplas som en golddigger på grund av mitt kön. Jag som vanligtvis känner mig utanför för att jag inte vågar be om hjälp/ få komma in i grupper/guildruns osv. För att jag är rädd att om jag ber om hjälp med de grejer jag Faktiskt skulle behöva hjälp med (groupquests tex) så kommer jag bli stämplad som Golddigger. Trots att jag försöker hjälpa andra minst lika mycket som jag blir hjälpt. :/ Mitt spelande och mitt roliga hämmas definitivt av könsstereotyperna i spelvärlden. Och då är det ju fel, eller hur?

(Fast det är inte "bara" tjejer som får skit. Är minst lika fullt med rasism o homohat i dom där onlinespelen).


#46 Heja Emo! :)
Jo, undrar hur kort gånget folk är egentligen. Var på storCOOP för ett par dagar sedan o gick förbi cykelavdelningen där en pappa försökte styra sina söner på kanske 2 o 4 år. Lillen ville prompt cykla den fina rosa cykeln med korg o ringklocka, "Pappa vill ha!" Svaret; "Men den här kan du inte ha, den är ju rosa".

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.