Barn och Barnspel

Barn och tv-spel

2009-07-14 18:20 #0 av: [YlvaP]

År 2004 var det 40 000 barn och ungdomar mellan 11-16 år som spelade i mer än 35 timmar i veckan. Källa DN.se

Barn som spelar har ökat rejält dom senaste åren och åldrarna sjunker allt mer. Många föräldrar gör samma misstag och köper en konsol och anser att det är vilken leksak som helst. I vår familj har vi inte köpt konsoler för att barnen vill ha det har alltid funnits hos oss långt innan dom föddes. Så på så sätt har dom varit uppväxta med tv-spel redan från födseln. Många utav föräldrar tycker till en början att det är bra att barnen är hemma och spelar så att dom håller koll på dom. Men barn behöver vara ute och leka med sina kompisar för den sociala biten och fantasin. Skapa egen fantasi istället för den påhittade storyn i spelen.

 

Undgomar kan avsluta ett spel för att föräldrarna tjatar på dom tillräckligt mycket men istället går dom hem till sina kompisar och spelar där. När mina barn har kompisar här är det självklart för att dom vill spela alla dom häftiga spelen som dom berättar om. Dom är egentligen inte här för att leka med sin kompis. Det är tv-spelen som lockar mera fast det inte nämns något om det. Men jag har alltid det i bakhuvudet när dom är här. Oftast stannar dom i ca 2 timmar efter dagis och skola men endast 30 minuter ägnas åt tv-spel för barnen behöver röra på sig och prata om dagen utan att behöva sitta vid en tv och spela.

 

sandgubbe.JPG

 

För att bryta detta mönster så behövs det regler och rutiner redan i unga år. Det fick jag lärdomen av då jag kom på att mina barn spelade alldeles för mycket och kunde inte gå och lägga sig i tid och då är den äldsta endast 7 år. Jag fick vara hård mot dom och vara bestämd att det var vissa dagar och tider som gällde och självklart mottogs detta inte speciellt bra. Barnen kallade mig för en massa saker och dom hatade mig för att dom inte fick spela. Men jag stod på mig och idag kan det bara vara lite gnäll på kvällskvisten när dom kommer på att dom inte fått spela under dagen.

 

FairPlay.se bedriver en verksamhet med skolor och andra organisationer för att förbättra och ge kunskaper om barn och ungdomar som spelar tv-spel.

Fair Plays arbete syftade till att:

  • Upplysa föräldrar, barn och ungdomar om de negativa effekterna av att spela tv- och dataspel i för stor utsträckning

  • Upplysa om riskerna med ökad konsumtion av medievåld

  • Upplysa och informera skolor och lärare samt Hem och Skola-föreningar om forskningsresultat på området tv- och dataspelandets påverkan på hälsa och beteende

  • Upplysa och informera myndigheter och organisationer om forskning och utveckling på området i syfte att ge stöd för åtgärder

  • Påverka beslutsfattare och opinionsbildare att sätta den existerande problematiken på dagordningen

  • Påverka tv- och dataspelsproducenter att ta ett större ansvar för innehållet genom att belysa kortsiktiga och långsiktiga effekter av överkonsumtion av (våldsamma) spel.

Taget från FairPlays hemsida.

 

Vilka tv-spel skall då barnen få spela? Åldersmärkningarna skall tas med största allvar om man är minsta osäker. Dom finns där av en anledning och det är för barnens bästa och inte för att dom är elaka. Men samtidigt skall man kunna tumma lite på reglerna och man som förälder vet att barnen klarar av ett spel som kanske är för lite äldre barn, att barnen inte får mardrömmar lätt och vet att detta inte är sant. Jag och min man förklarar för varje nytt spel dom får spela att detta är inte på rikigt och att sånt som händer i spelen inte kan göras i det verkliga livet. Inte bara en gång utan flera gånger. Man känner ju sina egna barn och vad dom går för brukar jag säga och står fast vid det. Självklart får inte mina barn se på när vi spelar 15+ och 18+ spel och detta görs endast då barnen sover. Och åter igen var med när era yngre barn spelar och samverka med dom om dom har frågor angående spelen, fantasin och det verkliga livet. Spela gärna spelen innan så att ni vet vad som skall hända och kunna följa med när barnen berättar om sina upplevelser. Ibland brukar jag få en massa teckningar gjorda från spelen.

 

Spela lugnt och säkert

 

WALL-E-TV-spel.jpg

 

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2009-07-14 19:07 #1 av: Tussebus

Heheh vår son blev mycket upprörd då vi restrikterade hans spelande i våras då han spelade lite väl mycket Cod och bara pratade om vapen och sånt.

Då fick han spela en timme om dagen ifall han hade lekt med en kompis och varit på sina aktiviteter. På helgerna fick han spela två. Nu är det sommarlov så då har vi inte några egentliga begränsningar förutom att vi säger till då han spelat för mycket.

Hos sin far spelar han Wii och där har han nästan inga spel...

Anmäl
2009-07-14 21:12 #2 av: [YlvaP]

Det var våra tjejer med. Mycket abstinens hade dom men det har som sagt lugnat ner sig nu. Inte ens under sommaren får dom spela varje dag och inte längre än vad dom brukar normalt sett. Mina flickor är mycket mera utomhus och leker visserligen från tv-spelen men det är iaf utomhuslekar.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.