Spel

Historien kring Tetris

2010-02-23 18:29 #0 av: Johan-

Med hjälp av de ryska matematikerna Dmitrij Pavlovskij och Vadim Gerasimov uppfanns spelet tetris år 1984. Året därpå spreds det till västvärlden. Dmitrij Pavlovskij är även känd för att ha skapat spelet welltris som är en variant av tetris där man ser spelbrädet ovanifrån. Spelet tetris som uppfanns år 1985 spelades först på Gameboy men är numera ökänt av alla spelälskare och spelet finns på det flesta spelkonsoler.

Hur går spelet till?

'Tetris' syftar på att alla block i spelet är uppbyggda av fyra rutor. Det finns sju möjliga, sammanhängande figurer som består av fyra rutor vardera. Dessa kallas ofta för "I", "T", "O", "L", "J", "S" och "Z".
Dessa block dyker slumpvis upp på övre delen av skärmen, och kan styras och vändas då blocket sakta åker nedåt i ett spelfält som är 10 rutor brett och 20 rutor högt. Blocken staplas på varandra, och då en hel vågrät rad var som helst i höjdleden är täckt med rutor försvinner raden, ovanstående rader åker då ned till motsvarande position och spelaren får poäng. När spelaren tagit bort ett visst antal rader ökar svårighetsnivån en grad. Detta medför att blocken faller fortare. (Detta gäller det tetriset som uppfanns 1985).

När en rad av rutor försvinner och ovanliggande rader faller nedåt har originalversionen av spelet logiken att rutor som flyttas nedåt erhåller samma inbördes positioner som de hade innan. Detta kan resultera i att vissa rutor hamnar "flytande" i luften med hålrum under sig. Vissa versioner av spelet har infört en mer utförd gravitation så att dessa flytande rutor faller nedåt då hålrum uppstått under dem, vilket kan ge spelaren en annan taktisk möjlighet att i efterhand fylla igen de oönskade hålrummen.

Det går naturligtvis ut på att få så mycket poäng som möjligt. Hur man räknar poängen ser ni nedan.

 

För att belöna "svårare" radborttagningar får man mer poäng om man tar bort flera rader med ett och samma block.

Källa: http://tetris.rular.se/

Anmäl
2010-03-13 13:54 #1 av: DoD

Tetris är värkligen en gammal klassiker! jag kom ihåg när man satt i bilen med sitt tetris-spel som liten :-) Roande och trevligt spel!

Anmäl
2010-03-13 15:02 #2 av: Johan-

Håller med dig där =)

Anmäl
2010-03-17 10:41 #3 av: Mari

Verkligen roligt spel! Men funderar över en sak ang artikeln, raden längst ner "Poängen man räknas ut med följande formler och resultatet ses i tabellen nedan."

Vart är tabellen?

Anmäl
2010-03-17 10:47 #4 av: Johan-

Försökte bifoga den men det gick inte, får ändra det i artikeln. Tack för synpunkten!

Anmäl
2010-03-21 14:28 #6 av: Peregrin

Funderar på en sak som står.

"Det finns sju möjliga, sammanhängande figurer som består av fyra rutor vardera. Dessa kallas ofta för "I", "T", "O", "L", "J", "S" och "Z". "

Z ser jag som fem rutor.. känns ganska omöjligt att få in den i en figur med fyra block. Men bara en tanke.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.